Om Nannberga Honung

närodlad honung i nannberga 

Som andra generationens biodlare vet vi vad som krävs för att producera honung i harmoni med naturen – hållbart, småskaligt och full av smak. Det är jag, Lena, och min man Robert som tar hand om våra bin med stor omsorg och passion här i byn Nannberga vid Hjälmaren.
Vår honung har många olika smakvariationer från fält av vitklöver, bovete, åkerböna och våra vilda blomster. Genom vårt samarbete med det KRAV-certifierade jordbruket, Hasta Eco försäkrar vi att våra bin enbart besöker naturliga, obesprutade växter.
Genom att slunga varje bigård för sig får vi full kontroll på vilka blommor bina har samlat nektar från. Det är småskaligt, hantverksmässigt – och enligt oss, det som ger honungen dess unika smak.

länets bästa honung

Vi är stolta pristagare av "Länets bästa honung" – inte bara en gång, utan både 2021 och 2024!

Utmärkelsen från Västmanlands Läns Biodlaredistrikt är ett kvitto på det vi alltid strävar efter: att leverera riktigt god honung, gjord med omsorg, kunskap och kärlek till bina.
Vår honung finns i flera storlekar och bjuder på naturliga smakvariationer beroende på vad bina har flugit på – det gör varje burk unik. Vi levererar till privatpersoner, små butiker och matproducenter som uppskattar äkta mathantverk.
vår historia

En bisvärm i trädgården förändrade allt

Min resa med bina började oväntat tidigt. Jag var bara tio år när en bisvärm slog sig ner i vår trädgård. Vi visste inte vad vi skulle göra, men en biodlare i byn kom till undsättning – och plötsligt var vi själva biodlare.

En enda kupa blev snart till flera, och från den dagen har bina haft en självklar plats i mitt liv. Jag har följt mina föräldrars arbete med fascination, imponerad över hur otroligt välorganiserade och viktiga dessa små varelser är.
Tre decennier senare tog jag och min man Robert över biodlingen. Det första året blev inte alls som vi hade hoppats. Vi förlorade flera bisamhällen och honungsskörden var minimal. Det var tufft – men vi lärde oss massor.
Året därpå gick det bättre. Vi började få koll på läget, men insåg snabbt hur tidskrävande det är att ta hand om bin på ett hållbart sätt, särskilt när man har små barn hemma. Vi behövde hitta smartare arbetssätt.
Därför sökte jag mig till yrkesbiodlingsutbildningen på Fristads folkhögskola 2023. Under året som följde lärde jag mig enormt mycket – om biavel, sjukdomar, planering och livsmedelshantering. Det gav verkligen mersmak.

Biologisk mångfald för framtidens skull

Idag driver Robert och jag Nannberga Honung med stolthet och omsorg, i andra generationens anda. Vår passion för bina och naturen är större än någonsin och vi strävar efter att bedriva en hållbar biodling som värnar både bina och naturen.